zwijgplicht

Op zondag 19 november 2017  presenteerde Theo Stokkink in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam in samenwerking met IHLIA de presentatie van 

Zwijgplicht

historische familieroman over de gevolgen van wetsartikel 248bis voor homoseksuelen.

 

In de historische familieroman Zwijgplicht beschrijft Theo Stokkink de gevolgen die artikel 248bis heeft gehad voor homoseksuelen. In het bijzonder van een kandidaat-notaris die leefde aan het begin van de vorige eeuw.

Voor de roman, die is gebaseerd op feiten en personen die in werkelijkheid hebben bestaan, heeft de auteur onder andere de archieven van IHLIA en De Stichting tot bevordering der Notariële Wetenschap geraadpleegd. Met als resultaat een intrigerend, spannend en meeslepend verhaal.

 

Op een vluchtelingenboot van Antwerpen naar Rotterdam raakt aan het begin van de Grote Oorlog (1914-1918) een Vlaamse baby zoek. Theo Borret, privaatdocent aan de Universiteit van Amsterdam, is zich van zijn homoseksuele geaardheid bewust en ook van het onmogelijke daarvan. Alleen in nachtelijke omzwervingen langs allerhande lugubere ontmoetingsplekken in de stad, kan hij zich uitleven.  Hij beseft dat voor de maatschappelijke positie die hij ambieert en de druk van zijn familie een schijnhuwelijk zal moeten sluiten. Hij trouwt met zijn huishoudster, die voorheen als prostituee heeft gewerkt. Als ultiem bewijs van het bestaan van een gezin zal er ook een kind moeten zijn. Theo werkt inmiddels als kandidaat op het kantoor van een notaris die zelf nauw betrokken raakt bij de opvang van uit België gevluchte kinderen.

 

In de complete chaos die onder de vluchtelingen ontstaat weet de notaris in het opvangcentrum de Vlaamse baby die dan amper 3 weken oud is te reserveren voor zijn kandidaat notaris.  

 

Het meisje groeit op en krijgt in de loop van de jaren steeds meer twijfels over haar ouders. Vragen daarover stuiten op een zwijgverbod dat Theo Borret zijn familie heeft opgelegd.

 

Intussen is ook de Belgische familie is op zoek naar de verloren baby. 

 

De auteur las op 19 november een aantal fragmenten voor. Een forum bestaande uit Gert Hekma, Coos Huijsen, Anna Tijsseling en John Welbergen ging daar  op in, onder leiding van Jaap van Straaten. 

 

 

De auteur las op 19 november een aantal fragmenten voor

Een forum bestaande uit Gert Hekma, Coos Huijsen, Anna Tijsseling en John Welbergen ging daar onder leiding van Jaap van Straaten op in.