Zoals je hier kunt zien zocht ik als kind de muziek al op. Later had ik daar als programmamaker op radio en televisie veel profijt van. Soms leek het zelfs of ik er iets van wist. Ik had de klok horen luiden want mijn kennis ervan was tamelijk beperkt. Gelukkig wist ik al gauw waar de klepel hing...

 

Al voor de studie Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Gemeentelijke Universiteit (GU, nu UvA) in Amsterdam kreeg mijn hobby, het maken van radioprogramma’s een semi professioneel karakter en maakte ik voor Avro's Minjon korte gevarieerde programma's en documentaires. Ook stelde ik maandelijks een schoolkranten kiosk samen die ik met Audrey van de Jagt (later Avro presentatrice / NOS journaallezeres) presenteerde.  

In 1965 brak ik mijn studie af om bij de KRO jeugdprogramma's te gaan maken. ‘Everybody Happy’, ‘Carionca’, ‘Sjook’, ‘Coda’ en ‘Sticker’ waren de titels van mijn eerste eigen radio-seizoenen. 

 

Al gauw bleken de door mij gezochte grenzen een stukje verder te liggen dan die van de omroep waarvoor ik werkte. Vaak ben ik dan ook op het matje geroepen.

Na die periode heb ik me op Hilversum 3 bezig gehouden met : De Theo Stokkink Show met informatie en interviews en natuurlijk muziek. 

In tal van ‘continuing stories’ volgde ik de gangen van groepen en solisten. 

De Theo Stokkink show is zo’n tien jaar meegegaan. In tal van 'continuing stories’ volgde ik de gangen van popgroepen en solisten. De verhalen werden in twee handboeken gebundeld (zie publicaties).

 

In de tien jaar Theo Stokkink Show waren vele groten van de popmuziek zoals Bob Marley, Mick Jagger en Elton John te gast. 

 

Eerlijk gezegd is het nogal beschamend  om vast te stellen dat het eigenlijk pas echt beter ging met de publieke popzender Hilversum 3 toen de overheid de piratenzenders het zwijgen oplegde. 

 

Afwisselend met Vincent van Engelen presenteerde ik het zondagnacht-programma Eldoradio op Hilversum 3. Op de 'huiszender' maakte ik samen met Jacques Klöters het programma 'Dr. Grol (en de internationale lol') over internationaal cabaret en met Maarten van Rooijen en Cees van Ede het wekelijkse programma 'Filmklapper'.  

 

 

Afwisselend met Vincent van Engelen het zondagnacht-programma Eldoradio.

En op televisie Sessie, een zesdelige serie met Nederlandse bands en The O Show, een quiz over popmuziek. In samenwerking met Tony Palmer de documentaire-serie All You Need over ontstaan en ontwikkeling van populaire muziek.

Verder waren er in de jaren zeventig de radioprogramma's Walhalla (op woensdagavond over popcultuur) en het internationaal beluisterde Walhalla Symfonie (een akoestische luistertrip (op zondagavond).  Ruim ik dertig jaar later is Walhalla Symfonie nog te vinden en te beluisteren op internet: bewaard en verzameld (wiki.beeldengeluid.nl)

Naast de literaire programma' series Babel, Spektakel en Howl in de jaren zeventig en tachtig op Hilversum 1 of 2 produceerde ik op deze zenders ook  het filmprogramma Filmklapper, samen met Maarten van Rooijen en Cees van Ede en het cabaretprogramma Dr. Grol, samen met Jacques Klöters.

 

In 1981vroeg de NOS-televisie me als eindredacteur en presentator van wekelijkse kunstprogramma's, aanvankelijk het programma Op Zicht (1981-82) en later het programma Omnibus (1982-1984). Er kronkelden heel wat elitaire 'kunstpausjes' in die slangenkuil. Omdat  televisie, zeker toen,  juist een massamedium was, was de kijkdichtheid van Cultuurprogramma’s in die jaren nauwelijks meetbaar. Ik wilde in tegen stelling tot de kunstpausjes graag een voor iedereen toegankelijk kunst programma maken. En de kijkdichtheid van Omnibus was in tegenstelling tot de elitaire kunstprogramma's wel meetbaar. Maar de zendtijdindeling veranderde na twee seizoenen Omnibus en het avond-vullende Nederland C kwam ervoor in de plaats, maar trok veel minder kijkers. Het programma verdween dan ook weer na  een seizoen.  

Terug bij de KRO pakte ik de draad weer op in het culturele programma ‘Spektakel’.

Een seizoen later:  in de ochtend op Radio 1 het programma ‘Schone Kunsten' en rond de klok van 6: 'Onder Tafel', een gesprek van een uur met een prominente gast. Verder de cabaretkroniek ‘Peper en Zout’ samen met Evert de Vries, op radio 4 de wekelijkse column 'Over Kunst en Cultuur', op radio 5  het boekenprogramma Ezelsoor', en op tv : ‘Applaus‘.  

 

 

De publieke omroep kwam wel vaker in zwaar weer terecht en eind jaren tachtig werd het er steeds benauwder en is er sindsdien ook niet meer uitgekomen. De managers in de omroep waren opgestaan en  de ene reorganisatie volgde op de andere.

 

Het werd er niet leuker op. Eén seizoen lang heb ik nog een actualiteitenshow op radio 1 gedaan: ‘Dingen die gebeuren’, maar dat was bepaald niet mijn ding. Uiteindelijk legde ik me toe op het maken van documentaires. 

 

Uiteindelijk vond ik het wel welletjes; het was tijd om op te stappen. 

Mijn vertrek ging gepaard met de publicatie van ‘En dan nu De Radio’, een boekje over het Nederlandse publieke radiobestel dat paste in een serie van mediapublicaties. Het beschreef vooral een sombere toekomst voor het bestel, in het bijzonder voor de radio. 

Door de hele oplage van het boek op te kopen, haalde de omroepvooral omdat het een sombere toekomst voor het bestel voorspelde, de hele oplage uit de handel.

 

 

Documentaires! Die maakte ik al bij de KRO in de serie Damocles en daar ging ik nu mee verder 

bij de NOS (NPS), de Humanistische omroep, en de RVU.

Tot ik besefte dat ik niet voor niets uit Hilversum was vertrokken en het tijd werd om een heel andere weg in te slaan. 

Het werd ontwikkelingswerk. In Zuid Oost Azië lag voor mij het gedroomde emplooi. Vanaf 1994 begeleidde ik er journalistieke programmamakers, trainingen die werden gegeven in opdracht van AIBD, Asia Pacific Institute for Broadcasting Development in Kuala Lumpur.  

Cursussen voor documentaire- en featuremakers, radio- en televisiepresentatoren uit de elf Zuid Oost Aziatische landen.  

Mijn eerste opdracht betrof de hele Indonesische staatsradio, RRI.

Daarvoor schreef en publiceerde ik eigen studiemateriaal in Indonesië en later ook in Maleisië. (zie: publicaties)

 

Vanaf 2002 deed ik hetzelfde werk ook voor het Radio Nederland Trainings Center (RNTC) in Hilversum. Ik leidde de Indonesisch afdeling op om zelf trainingen te gaan geven aan programmamakers in het zeer grote Indonesië.  Verder begeleidde ik cursisten documentaires maken uit Senegal, Maleisië, Mauritius, Nepal, de Filippijnen, Indonesië, Ghana, Oeganda, Nigeria, Zambia, de Fiji-eilanden en Brunei. 

 

 

In 2004  instrueerde ik vakbondsleiders uit Zuid Afrika, Ghana, Indonesië, Thailand, Bangla Desh, India, Sri Lanka, Thailand, Pakistan en Maleisië coachen in opdracht van de World Confederation of Labour. Het onderwerp: organiseren van persconferenties.

 

In 2000 verscheen : ‘Aanvechtingen’, mijn eerste roman.

 

 

Over een Haagse ambtenaar die na een koel en afstandelijk huwelijk op zoek gaat naar de jongen met wie hij jaren geleden een kortstondige maar heftige affaire heeft gehad en die de grote liefde in zijn leven blijkt te zijn.  

 

 

 

Daarna volgden de roman ‘Proeftijd’ en de verhalenbundel ‘Ken ik u ergens van?’

(zie:  Publicaties) en tenslotte de historische roman 'Zwijgplicht'

 

Zo heb ik mijn actieve bestaan daarna afgerond en ben ik steeds meer van het leven gaan genieten.

In 2021werd ik tachtig jaar en misschien mag ik nog een paar jaar mee.

 

Mijn wieg stond in Venlo in 1941. 

Als tienjarige kwam ik in Rotterdam te wonen, toen nog een stad in puin...

Vervolgens studeren in Amsterdam...

...en werken in Hilversum.

Na dertig jaar Gooise matras, trouwen met Ju Widjojo.

Mijn ervaring en kennis heb ik gedurende vijftien jaar kunnen gebruiken bij trainingen in ontwikkelingslanden.

Mijn liefhebberijen zijn, in willekeurige volgorde: :

schrijven, voordrachten geven, badminton, computer-spelletjes, volleybal, 

films, lezen,  muziek, reizen,                   ouwehoeren en

werk in verenigings- of stichtingsverband. 


O ja, ik houd van haring...

 

In 2013 werd me een koninklijke onderscheiding, opgespeld door  burgemeester Eberhard Van der Laan van Amsterdam. Uiteraard gebeurde een en ander omdat het de Majesteit had behaagd...

Een duurzaam bekende Nederlander ben ik niet geworden. Gelukkig maar, want zo lijkt het me  een stuk rustiger. Dat zou misschien wel gebeurd zijn als ik dertig jaar lang steeds maar een en hetzelfde programma  had gemaakt.

Gelukkig was ik daarvoor  veel te wispelturig. Bijna jaarlijks verzon ik nieuwe programma’s, steeds op zoek naar een nieuwe uitdaging. 

Mijn leven lang al    

ben ik openlijk gay. 

Niet verwonderlijk 

dat ik gay romans ben gaan schrijven.