Zoals je hier kunt zien zocht ik als kind de muziek al op. Later had ik daar als programmamaker op radio en televisie veel profijt van. Soms leek het zelfs of ik er iets van wist. Ik had de klok horen luiden want mijn kennis ervan was tamelijk beperkt. Gelukkig wist ik al gauw waar de klepel hing...

 

Al voor de studie Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Gemeentelijke Universiteit (GU, nu UvA) in Amsterdam kreeg mijn hobby, het maken van radioprogramma’s een semi professioneel karakter en maakte ik voor Avro's Minjon korte gevarieerde programma's en documentaires. Ook stelde ik maandelijks een schoolkranten kiosk samen die ik met Audrey van de Jagt (later Avro presentatrice / NOS journaallezeres) presenteerde.  

In 1965 brak ik mijn studie af om bij de KRO jeugdprogramma's te gaan maken. ‘Everybody Happy’, ‘Carionca’, ‘Sjook’, ‘Coda’ en ‘Sticker’ waren de titels van mijn eerste eigen radio-seizoenen. 

 

Al gauw bleken de door mij gezochte grenzen een stukje verder te liggen dan die van de omroep waarvoor ik werkte. Vaak ben ik dan ook op het matje geroepen.

Vanaf 1969 ging ik culturele, vooral literaire programma's maken. Dat leek minder onschuldig, want dergelijke programma's werden minder beluisterd. Series onder titels als Binnenkijken en Babel, dat in 1976 de Zilveren Reissmicrofoon won en Howl, een serie radio documentaires over Amerikaanse literatuur. Het programma over de Amerikaanse sick-comic Lenny Bruce mocht aanvankelijk niet eens worden uitgezonden, vooral omdat de paus daarin niet positief uit de verf. de confrontatie met Amerikaanse cultuur ging blijkbaar te ver, maar waarom zou een omroep in Nederland die niets met de paus heeft de Heilige Vader wel mogen bespotten? Na enig soebatten werd het programma wel uitgezonden.  Vervolgens  werd het programma door de gezamenlijke Nederlandse omroep ingezonden naar het prestigieuze Prix d’ Italia.

In die zelfde periode heb ik me op Hilversum 3 bezig gehouden met : De Theo Stokkink Show met informatie en interviews en natuurlijk muziek. 

In tal van ‘continuing stories’ volgde ik de gangen van groepen en solisten. 

De Theo Stokkink show is zo’n tien jaar meegegaan. In tal van 'continuing stories’ volgde ik de gangen van popgroepen en solisten. De verhalen werden in twee handboeken gebundeld (zie publicaties).

 

In de tien jaar Theo Stokkink Show waren vele groten van de popmuziek zoals Bob Marley, Mick Jagger en Elton John te gast. 

 

Eerlijk gezegd is het nogal beschamend  om vast te stellen dat het eigenlijk pas echt beter ging met de publieke popzender Hilversum 3 toen de overheid de piratenzenders het zwijgen oplegde. 

 

Afwisselend met Vincent van Engelen presenteerde ik het zondagnacht-programma Eldoradio op Hilversum 3. Op de 'huiszender' maakte ik samen met Jacques Klöters het programma 'Dr. Grol (en de internationale lol') over internationaal cabaret en met Maarten van Rooijen en Cees van Ede het wekelijkse programma 'Filmklapper'.  

 

Eerlijk gezegd is het nogal beschamend  om vast te stellen dat het eigenlijk pas echt beter ging met de publieke popzender Hilversum 3 toen de overheid de piratenzenders het zwijgen oplegde. 

Afwisselend met Vincent van Engelen het zondagnacht-programma Eldoradio.

En op televisie Sessie, een zesdelige serie met Nederlandse bands en The O Show, een quiz over popmuziek. In samenwerking met Tony Palmer de documentaire-serie All You Need over ontstaan en ontwikkeling van populaire muziek.

Verder waren er in de jaren zeventig de radioprogramma's Walhalla (op woensdagavond over popcultuur) en het internationaal beluisterde Walhalla Symfonie (een akoestische luistertrip, op zondagavond).  Ruim ik dertig jaar later is Walhalla Symfonie nog te vinden en te beluisteren op internet (wiki.beeldengeluid.nl): bewaard en verzameld 

Naast genoemde literaire programma's in de jaren zeventig en tachtig voor op Hilversum 1 of 2 produceerde ik op deze zenders ook nog het filmprogramma Filmklapper, samen met Maarten van Rooijen en Cees van Ede en het cabaretprogramma Dr. Grol, samen met Jacques Klöters.

In 1981vroeg de NOS-televisie me als eindredacteur en presentator van wekelijkse kunstprogramma's, aanvankelijk het programma Op Zicht (1981-82) en later het programma Omnibus (1982-1984). Er kronkelden heel wat elitaire kunstpausjes in die slangenkuil, terwijl televisie, zeker toen,  juist een massamedium was. De kijkdichtheid van Cultuurprogramma’s waren in die jaren daarom ook nauwelijks meetbaar. De kijkdichtheid van Omnibus was echter wel meetbaar. Maar de zendtijd veranderde en na twee seizoenen Omnibus kwam het avond-vullende Nederland C ervoor in de plaats en trok veel minder kijkers. Na een seizoen verdween het weer als sneeuw voor de zon. 

 

Terug bij de KRO met het culturele programma ‘Spektakel’.

Een seizoen later:  in de ochtend op Radio 1 het programma ‘Schone Kunsten' en rond de klok van 6: 'Onder Tafel', een gesprek van een uur met een prominente gast. Verder de cabaretkroniek ‘Peper en Zout’ samen met Evert de Vries, op radio 4 de wekelijkse column 'Over Kunst en Cultuur', op radio 5  het boekenprogramma Ezelsoor', en op tv : ‘Applaus‘.  

De publieke omroep kwam in zwaar weer terecht en is daar sindsdien ook niet meer uitgekomen. Intussen waren er managers in de omroep opgestaan en volgde de ene reorganisatie na de andere.

 

Het werd er niet leuker op. Eén seizoen lang heb ik nog een actualiteitenshow op radio 1 gedaan: ‘Dingen die gebeuren’, maar dat was bepaald niet mijn ding. Uiteindelijk legde ik me toe op het maken van documentaires. 

 

Ik vond het welletjes; het was tijd om op te stappen. 

Mijn vertrek ging gepaard met de publicatie van ‘En dan nu De Radio’, een boekje over het Nederlandse publieke radiobestel.

Door de hele oplage van het boek op te kopen, vooral omdat het een sombere toekomst voor het bestel voorspelde, haalde de omroep het meteen uit de handel.

Documentaires! 

Aanvankelijk bij de KRO (Damokles), later ook voor de NOS (NPS), de Humanistische omroep, en de RVU.

Tot ik besefte dat ik niet voor niets uit Hilversum was vertrokken en het tijd werd om een heel andere weg in te slaan. 

Het werd ontwikkelingswerk. In Zuid Oost Azië lag voor mij het gedroomde emplooi en vanaf 1994 begeleidde ik er journalistieke programmamakers. De trainingen werden gegeven in opdracht van AIBD, Asia Pacific Institute for Broadcasting Development in Kuala Lumpur.  

Cursussen voor documentaire- en featuremakers, radio- en televisiepresentatoren uit de elf Zuid Oost Aziatische landen.  

Mijn eerste opdracht betrof de hele Indonesische staatsradio, RRI.

Daarvoor schreef en publiceerde ik eigen studiemateriaal in Indonesië en Maleisië. (zie: publicaties)

Vanaf 2002 deed ik hetzelfde werk ook voor het Radio Nederland Trainings Center (RNTC) in Hilversum. Ik leidde de Indonesisch afdeling op om zelf trainingen te gaan geven aan programmamakers in het zeer grote Indonesië en begeleidde cursisten documentaires maken uit Senegal, Maleisië, Mauritius, Nepal, de Filippijnen, Indonesië, Ghana, Oeganda, Nigeria, Zambia, de Fiji-eilanden en Brunei. 

In 2004  instrueerde ik vakbondsleiders uit Zuid Afrika, Ghana, Indonesië, Thailand, Bangla Desh, India, Sri Lanka, Thailand, Pakistan en Maleisië coachen in opdracht van de World Confederation of Labour. 

In 2000 verscheen : ‘Aanvechtingen’, mijn eerste roman.

 

Over een Haagse ambtenaar die na een koel en afstandelijk huwelijk op zoek gaat naar de jongen met wie hij jaren geleden een kortstondige maar heftige affaire heeft gehad en die de grote liefde in zijn leven blijkt te zijn.  

 

Daarna volgden de roman ‘Proeftijd’ en de verhalenbundel ‘Ken ik u ergens van?’ (zie:  Publicaties)

Mijn wieg stond in Venlo in 1941. 

Als tienjarige kwam ik in Rotterdam te wonen, toen nog een stad in puin...

Vervolgens studeren in Amsterdam...

...en werken in Hilversum.

Na dertig jaar Gooise matras, trouwen met Ju Widjojo.

Mijn ervaring en kennis heb ik gedurende vijftien jaar kunnen gebruiken bij trainingen in ontwikkelingslanden.

Mijn liefhebberijen zijn, in willekeurige volgorde: :

schrijven, voordrachten geven, badminton, computer-spelletjes, volleybal,  , 

films, lezen,                            muziek, reizen,                   ouwehoeren en

werk in verenigings- of stichtingsverband. 

Mijn liefhebberijen zijn, in willekeurige volgorde: 

schrijven, voordrachten geven, badminton, computer-spelletjes, volleybal, 

films, lezen,                            muziek, reizen,                   ouwehoeren en

werk in verenigings- of stichtingsverband. 

O ja, ik houd van haring...

 

In 2013 werd me een koninklijke onderscheiding, opgespeld door  burgemeester Eberhard Van der Laan van Amsterdam. Uiteraard gebeurde een en ander omdat het de Majesteit had behaagd...

Een duurzaam bekende Nederlander ben ik niet geworden. Gelukkig maar, want zo lijkt het me  een stuk rustiger. Dat zou misschien wel gebeurd zijn als ik dertig jaar lang steeds maar een en hetzelfde programma  had gemaakt.

Gelukkig was ik daarvoor  veel te wispelturig. Bijna jaarlijks verzon ik nieuwe programma’s, steeds op zoek naar een nieuwe uitdaging. 

Mijn leven lang al    

ben ik openlijk gay. 

Niet verwonderlijk 

dat ik gay romans ben gaan schrijven.


Mijn recentste publicatie heet Zwijgplicht.